You are here
Home > Fudbal > Da li znate šta predstavljaju ove „TRI PTIČICE“? Nosiće ih Dušan Tadić i Ajaks i tako odati POČAST VELIKANU svetske muzike

Da li znate šta predstavljaju ove „TRI PTIČICE“? Nosiće ih Dušan Tadić i Ajaks i tako odati POČAST VELIKANU svetske muzike


Kažu da je legendarni Bob Marli imao tri velike ljubavi – muziku, žene i fudbal.

Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu dokazana je, mada to prilično bizarno zvuči, činjenicom da je sahranjen sa gitarom i fudbalskom loptom.

S druge strane, i svet fudbala je znao da oda počast čuvenom muzičaru, a sledeće sezone će to uraditi i slavni Ajaks omažem na dresu za sledeću sezonu!

Ekipa koju predvodi kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić prethodnog vikenda je gotovo obezbedila novu titulu prvaka Holandije, a u javnost je isplivala garnitura dresova za sledeću sezonu.

Pažnju svetske navijačke, ali muzičke scene, privukao je dizajn dresa u čast rege ikone Boba Marlija. Holandski mediji objavili su da će on biti crne boje, a da će tri ptice u bojama rege zastave biti omaž legendi.

Razlog je jednostavan, kao što širom planete na stadionima možete videti parolu “One love”, tako navijači Ajaksa već godinama pevaju Marlijevu pesmu “Three little birds”, koja je postala “himna” u Amsterdamu.

A ovako to izgleda kada peva sin Boba Marlija sa navijačima Ajaksa na “ Areni Johan Krojf”:

Kako je Bob Marli zavoleo fudbal

Bob Marli je živeo za fudbal i umro od fudbala. Doslovno. Kao što je poznato, velikan je preminuo od raka 11. maja 1981. godine, a Rastafarijanska vera nije mu dozvoljavala da se leči od povrede koju je zadobio – igrajući fudbal.

Rana na nožnom prstu se inficirala, a kasnije je dobio i rak. Bobu je 1977. u Parizu amputiran ovaj deo noge.

– Igrali smo fudbal protiv nekih francuskih novinara i Bob je dobio udarac. Nije igrao u kopačkama i u momentu kada je dobio udarac, pukao mu je nokat. Nekoliko dana kasnije ta rana mu je zagnojila, mnogo se iskoplikovala iako se Bob nikada nije žalio – priseća se detalja njegov blizak saradnik Nevil Gerik.

Marli je ljubav prema fudbalu pokazao još dok je stvarao čuvene „Vejlerse”, pa je tokom karijere pokušavao da se okruži ljudima koji su vezani za sport. Recimo, na mesto menadžera njegovih turneja postavio najpoznatijeg fudbalera sa Jamajke tih vremena Alana Kola.

Čovek koji je imao nadimak “Skil” (veština) bio je profesionalac u SAD, igrao je za Atlantu Čifs. On je čak uveo obavezne fudbalske treninge za Marlija i njegove muzičare.

Obožavao Pelea i Ardiljesa, postao navijač Totenhema

Marli nikada nije krio da mu je sportski idol bio Pele.

Zbog toga je i ostalo zabeleženo da mu je jedan od najznačajnijih dana u životu bio trenutak kada je igrao u Brazilu fudbalski meč protiv lokalnih muzičara i nekadašnjeg člana A reprezentacije Brazila Paula Cezara Kahua, koji je bio Peleov saigrač.

Što se tiče Marlijevih fudbalskih veština, kažu da nikada nije bio najbolji igrač. Ipak, trudio se da bude „desetka”. Trčao je kao navijen, borio se. Zbog toga su mu njegovi muzičari i dali nadimak – Kapetan.

Osim Pelea, Marli je obožavao i Argentinca Osvalda Ardiljesa. Kada je Bob bio prinuđen da izbegne u London, posle atentata na Jamajci, postao je veliki navijač Totenhema.

A kada su Sparsi doveli osvajača Svetskog prvenstva iz 1978. godine, Marli je doneo neočekivanu odluku – sve datume turneje je usklađivao sa mečevima londonskih „pevaca”.

– Fudbal je potpuno drugačiji svet. Univerzum koji postoji sam za sebe. Volim ga zbog toga što igrač mora da bude vrlo obučen da bi ga igrao. Fudbal je moja ljubav. Fudbal je sloboda – pričao je Marli o svojoj velikoj ljubavi.

Irski naklon za najveći scenski nastup ikada

Fudbalski klub Bohemijans iz Dablina uoči Božića 2019. spremio je specijalni poklon za sve navijače – dres sa likom Boba Marlija.

Razlog je vrlo jednostavan i emotivan – najveći rege muzičar svih vremena imao je koncert 6. jula 1980. godine na stadionu “Dalimaunt”, domu igrača Bohemijansa, a smatra se jednim od najvećih scenskih nastupa ikada u Irskoj.

VIDEO: Svako ko voli košarku mrzi 28. april!

Source link

Slicni artikli

Top