You are here
Home > Fudbal > Vučelić: Odluka ubistvena za fudbal, sport na drugom mestu

Vučelić: Odluka ubistvena za fudbal, sport na drugom mestu

Portal logo


Formiranje Superlige uzburkalo je Stari kontinent i izazvalo reakciju čelnih ljudi brojnih klubova, stav povodom formiranja zatvorenog takmičenja izneo je i predsednik Partizana Milorad Vučelić. Prvi čovek crno-belih u izjavi za Novosti istakao je negativan uticaj koji bi Superliga imala na fudbal.

„Sve se više u svetu produbljuje jaz između bogatih i siromašnih i onih manje bogatih. Stvara se potreba da se sve ultra komercijalizuje i da se fudbal kao igra stavi na drugo mesto. U toj koncepciji se sve druge zemlje pokazuju kao kolonijalni privesci koji eventualno mogu da za njih proizvode po jeftinim cenama igrače i ništa više“, smatra prvi čovek crno-belih.

Vučelić je potom obrazložio svoj stav.

„Mi smatramo da je to ubistveno za fudbal, smatramo da to odudara od svih deklarativnih priča o ujedinjavanju Evrope, o premošćavanju jaza između severa i juga. Ovakva Superliga bi zaista stavila fudbal kao sport na drugu stranu. Možete misliti kako bi izgledala svetska i evropska prvenstva bez najvećih zvezda, Ronalda i Mesija, koliko bi to bilo neprivlačno za sponzore. To bi dodatno unizilo reprezentativni fudbal, zamislite na šta bi ličile reprezentacije Portugalije i Španije. Postavlja se na glavu ceo sistem, potpuno nakaradno“.

Kada su posledice u pitanju teško ih je i sagledati, a imun na dešavanja u Evropi neće ostati ni srpski fudbal.

„Nema potrebe da govorim o svim posledicama koje bi nastale po naš sport. Ovo nije grom iz vedra neba, nagoveštava se jako dugo. Oni su Rubikon prešli ovim potezom. Španci su protiv, ali na šta će ličiti njihov fudbal bez Reala i Barselone. To je antifudbalski, ali je logično. To je patologija jedne normalnosti“.

Terzić: Zvezda protiv Superlige

Prvi čovek Partizana istakao je ulogu UEFA kao posebno važnu u aktuelnim okolnostima.

„Fudbal bi zakoračio u nekom nepoznatom pravcu i zato reakcija UEFA mora da bude pametna i racionalna. U toj kombinaciji recimo nema Ajaksa, koji je ozbiljan velikan. Bilo bi i mnogo manje novca u ostalim evropskim takmičenjima, a to je za Partizan i Zvezdu jako bitan detalj za funkcionisanje. Svi zaboravljamo da bi mi imali mnogo veći rejting da nije bilo sankcija, ovim se postavljaju novi gubici. Jedna potpuno neprirodna stvar, jedna vesternizacija i amerikanizacija svega“, zaključio je Vučelić.

Source link

Slicni artikli

Top