You are here
Home > Fudbal > Superliga je uzdrmala evropski fudbal, ali ni Liga šampiona više neće biti ista

Superliga je uzdrmala evropski fudbal, ali ni Liga šampiona više neće biti ista


Vodeća organizacija fudbala na starom kontinentu potvrdila je u ponedeljak da je prihvaćen predlog za početak reforme Lige šampiona, koja će od 2024. godine promeniti format.

Elitno fudbalsko takmičenje će imati 36 umesto 32 kluba i izgledaće potpuno drugačije nego što je to bio slučaj do sata.

Uvodnu fazu neće činiti osam grupa sa po četiri ekipe, već će izgledati kao jedna velika skupina u kojoj će svaki klub igrati po 10 mečeva.

Da bi se to ispunilo, timovi će biti podeljeni u četiri „divizije“ po kvalitetu, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet kod kuće i u gostima.

Klubovi iz najjače divizije će međusobno igrati po dve utakmice, sa onima koji su po snazi u drugoj ili trećoj diviziji po tri utakmice, dok će protiv najslabijih suparnika imati po tri meča.

Veći broj utakmica (180 umesto dosadašnjih 96 u prvoj fazi) znači i pomeranje termina, pa će od 2024. Liga šampiona biti igrana utorkom, sredom, ali i četvrtkom, koji je do sada bio rezervisan samo za duele Lige Evrope.

Osam najboljih plasiraće se u nokaut fazu i klasičnim sistemom od osmine određivati ko će u završnicu, dok će timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu.

Boriće se za još osam pozicija za kompletiranje osmine finala, dok će ostali ispasti sa onih 12 najlošijih iz uvodnog dela takmičenja.Source link

Slicni artikli

Top