You are here
Home > Fudbal > Nema grupne faze, igra 36 klubova i nikad više utakmica!

Nema grupne faze, igra 36 klubova i nikad više utakmica!


Velika fudbalska revolucija sprema se na „starom kontinentu“.

Dok se 12 najbogatijih evropskih klubova odmetnulo sa idejom o osnivanju Superlige Evrope, na sastanku Izvršnog komiteta UEFA jednoglasno je doneta odluka o potpuno novom načinu odvijanja Lige šampiona.

Ovaj model po svemu sudeči neće prihvatiti najbogatiji klubovi, čak ih „ne plaše“ ni moguće sankcije, a potvrda o promenama stigla je samo 12 sati nakon spektakularne najave osnivanja Superlige Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Liga šampiona

Prema predlogu koji je usvojen danas i čija primena počinje od sezone 2024/2025 više neće biti nadmetanja po grupama, što je sada slučaj, kada se 32 ekipe rasporedi u četvoročlane grupe, već da postoji jedna liga od 36 klubova, ali ne bi baš svako sa svakim igrao, već je sistem prilično nov za međunarodna nadmetanja.

Nova Liga šampiona će se igrati po „švajcarskom modelu“, a svi učesnici ovog formata će na žrebu bili podeljeni u četiri „divizije“, po jačini, a onda bi se određivalo s kojim će to rivalima u prvoj fazi ovog novog takmičenja igrati ukupno deset utakmica, po pet „kod kuće“ i u gostima.

Na primer, najjači timovi Evrope će igrati dva meča protiv rivala iz najjače divizije, tri protiv suparnika iz druge po snazi, tri protiv timova iz trećeg „šešira“, a dva protiv onih iz najslabijeg.

Zbog većeg broja utakmica (180 umesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sistemu takmičenja, od početka do finala), igraće se ne samo utorkom i sredom, već i četvrtkom.

Kada se odigra pomenutih deset kola, osam najboljih timova prolazi direktno u osminu finala, a timovi koji su od 9. do 24. mesta na tabeli razigravaće u svojevrsnom baražu – ko će da nastavi takmičenje u nokaut fazi, a ko to ispada zajedno s onih 12 najlošijih uz uvodnog dela Lige šampiona.

Video: Ronaldo napušta teren

Source link

Slicni artikli

Top