You are here
Home > Fudbal > Klubovi koji napuštaju Ligu šampiona da plate 60 MILIJARDI EVRA, ali to nije jedina kazna!

Klubovi koji napuštaju Ligu šampiona da plate 60 MILIJARDI EVRA, ali to nije jedina kazna!


Veliki fudbalski haos koji je izazvala najava 12 evropskih klubova da će oformiti sopstveno takmičenje – postao je upravo još veći.

Najava nastanka „Evrope Superlige“, koja bi značila Liga šampiona kakvu smo dosad znali praktično više ne bi postojala, dovela je do burnih reakcija u evropskoj kući fudbala.

Njeni čelnici će se danas sastati na sednici Izvršnog odbora, kako bi ozvaničili korake koje će preduzeti ovim povodom, ali već sada u javnost dospevaju detalji koji bi mogli da postanu i zvanični odgovor UEFA.

Foto: Tanjug/AP

Liga šampiona

Naime, „Gazeta delo sport“ je javila da Aleksandar Čeferin, prvi čovek evropskog fudbala, sa saradnicima iz UEFA već sprema tužbu koja će biti „teška oko 50-60 milijardi evra“ i koja bi za cilj imala dve stvari.

Ili da 12 „odmetnika“ koji su najavili pokretanje Superlige privoli da „ostanu u jatu“, ili da se, prosto, naplati učinjena šteta najvećem klupskom takmičenju na svetu, što u ovom trenutku Liga šampiona svakako jeste.

„Uz to, planirane su i diskvalifikacije (iz domaćih takmičenja)“, piše čuveni italijanski sportski list, dodajući: „Pretnja je, dakle, veoma jasna: ko god izađe iz sistema, van njega će i ostati, ali će ostati i bez nastupa u domaćim prvenstvima i Kup takmičenjima u svojim državama. Klubovi, međutim, znaju da je fundamendtalni faktor na njihovoj strani – oni su ti koji su najvažniji u evropskom i svetskom fudbalu. Takmičenje u povlačenju konopca, zapravo, tek počinje“.

Planovi jedne i druge strane – sve na jednom mestu:
Saopštenje UEFA

Čim je sinoć postalo jasno da evropski giganti planiraju svoju ligu, UEFA se oglasila saopštenjem u kojem je najavila drastične kazne za sve one koji bi eventualno učestvovali u Superligi:

– UEFA, Fudbalski savez Engleske i Premijer liga, Fudbalski savez Španije i La Liga te Fudbalski savez Italije i Serija A saznali su da nekoliko tamošnjih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo da ponovimo da će UEFA, svi pomenuti savezi, ali i FIFA, kao i naše druge članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekat, koji se temelji na sopstvenim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad.

– Razmotrićemo sve mere koje su nam dostupne na svim poljima, kako pravosudne tako i sportske, da bismo sprečili da se to i desi. Fudbal se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim uspesima i to ne može biti drugačije.

– Kao što je prethodno najavila FIFA, ovim klubovima će biti zabranjeno igranje u svakom takmičenju na domaćoj, evropskoj ili svetskoj sceni, a njihovim igračima bi se uskratila prilika da igraju u svojim nacionalnim timovima.

– Zahvaljujemo se onim timovima u ostalim zemljama, posebno francuskim i nemačkim klubovima, koji su odbili ovu ideju. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je – navodi se u saopštenju UEFA, koja je ovog ponedeljka trebalo da prestavi potpuno novi formatu Lige šampiona – u kojoj ne bi više bilo takmičenja po grupama, učestvovalo bi 36 timova, bilo bi odigrano 100 mečeva više nego dosad po sezooni.

VIDEO: Fudbaleri kao deca

Source link

Slicni artikli

Top