You are here
Home > Fudbal > I Piksi protiv Superlige: Gospodo, jeste li vi izmislili fudbal?

I Piksi protiv Superlige: Gospodo, jeste li vi izmislili fudbal?

Portal logo


Raskol u evropskom fudbalu izazvao je zemljotres kakvog verovatno nije bilo otkako je izmišljena ova magična igra.

Svi se polako sele u jedan od dva tabora: ili podržavaju osnivanje Evropske Superlige ili ostaju verni tradiciji, UEFA i FIFA i tezi da je fudbal sport za ceo svet, a ne samo za povlašćenu bogatu klasu.

Na toj liniji je i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, koji u razgovoru za Kurir nije krio ogorčenje razvojem događaja u evropskom fudbalu.

Mislim da polarizacija nije dobra i da ne upotrebim neku ružniju reč, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka, da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uleteo američki novac… Klubovi koji su se odlučili na ovako nešto su odlučili da se distanciraju od svih ostalih. Pa gospodo, jeste li vi izmislili taj fudbal? Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima“, rekao je Stojković za Kurir.

Uzda se legenda srpskog fudbala da se UEFA i FIFA neće lako predati u ovoj borbi.

Ne treba zaboraviti da je Liga šampiona najbolje, najkvalitetnije takmičenje, računajući sve sportove. Kome sad ona smeta? To je ozbiljan šamar za UEFA i FIFA, na kraju krajeva. A, da li će oni to dozvoliti, mislim da neće. Ali, ključeve ovog problema možda drže nacionalni savezi, pa treba da poruče klubovima „ako hoćete da igrate ovu Evropsku Superligu, onda ne možete da igrate nacionalne lige“. Pa da vidimo italijansku ligu bez Juventusa, Milana i Intera. Da li bi navijači to podržali? Da li će navijači Mančester junajteda biti srećniji ako gledaju svaki treći dan Real Madrid, Barselonu, Juventus i ne znam koga još? Pa neće! Oni žele da gledaju svoju tradiciju, istoriju, a to je da igraju protiv klubova iz liga koje potiču“.

Šta će biti sa srpskim fudbalom posle svega, pitanje je koje najviše muče ljubitelje ove igre u našoj zemlji.

Ma, nema ga na mapi! Ne samo srpski fudbal, već generalno čitav fudbal. Portugalski, holandski… Ali, ovde se radi o novcu. Nemam ništa protiv da novac bude pokretač svega, fudbal zaista teško da može da funkcioniše bez ulaganja. Međutim, ovo je jedna vrsta preterivanja, da bogati i moćni postanu još bogatiji, a to može da im se vrati kao bumerang“.

Ko trpi najviše: Englezi sasvim prosečni, Francuzi bez celog veznog reda

Poruka koju „odbeglim“ klubovima i njihovim igračima šalje UEFA je da neće moći da igraju za svoje reprezentacije na predstojećem Evropskom prvenstvu. Verovatno „sutra“ ni na Svetskom…

Super, sad ćemo sigurno biti svetski šampioni (smeh). Ma, neće doći do toga, nisu toliko ludi da bi doveli pitanje igrača hoće li igrati za svoju reprezentaciju. Naći će se neko rešenje, ali ovakvo kakvo je predočeno nije dobro za fudbal“, poručio je Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije. 

Source link

Slicni artikli

Top