You are here
Home > Košarka > U Kući slavnih Mesina, Dejli, Šrempf, Janakis…

U Kući slavnih Mesina, Dejli, Šrempf, Janakis…

Portal logo


Samo dva dana pošto su objavljena imena iz Klase 2020 u Kući slavnih u Alkobendasu, među kojima je i proslavljeni srpski stručnjak Svetislav Pešić, FIBA je sapštila i ko je istu čast zaslužio kao član Klase 2021.

To su bivši igrači Metju Faye (Senegal), Stanislav Kropilak (Slovačka), Sergej Tarakanov (Rusija), Panajotis Janakis (Grčka), Detlef Šrempf (Nemačka), posthumno Oskar Moglia (Urugvaj), košarkašice Hana Horakova (Češka), Haiksija Ženg (Kina) i posthumno Penka Stojanova (Bugarska), kao i treneri Tom Maer (Australija), Etore Mesina (Italja) i posthumno Čak Dejli (SAD).

Kandidati za ulazak u Kuću slavnih kao članovi obe klase bili su i srpski velikani Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević, Žarko Paspalj, Marija Veger Demšar, Božidar Maljković, Željko Obradović i Milan Ciga Vasojević.

Dejli je bio na kormilu verovatno najpoznatijeg tima u međunarodnoj istoriji košarke, vodeći SAD do olimpijskog zlata 1992. godine u Barseloni. Iako je imao uspeha kao srednjoškolski i koledž trener, upamćen je skoro dvedesetogodipnjem radu na čelu NBA timova, uključujući Detroit, kojje deoveo do titula 1989. i 1990

„, stoji se u obrazloženju FIBA.

Svetska kuća košarke navela je da je

J

anakis

stekao legendarni status u Grčkoj na Evrobasketu 1987. na kome je s nacionalnim timom stigao do zlata posle trijumfa u finalu nad SSSR.

Pošto je pedvodio Grčku do finala Evrobasketa 1989. i prvog olimpijskog nastupa 1996. godine, Janakis je reprezentativnu karijeru završio sa impresivniim brojem nastupa u nacionalnom timu – 351. Takođe je ostvario i velike uspehe na klupskom nivou, osvajajući kontinentalna takmičenjima sa Arisom i Panatinaikosom.

FIBA se kratko osvrnula i na biografiju Mesine.

Vodio je italijansku reprezentaciju do finala Euvrobasketa 1997. godine i tokom više od tri decenije rada zacementirao je svoju reputaciju jednog od najvećih evropskih trenera svih vremena. Među mnogim titulama koje su njegovi timovi osvojili bila su i četiri evropske krune„, podsetila je FIBA.

U narednim danima će na veb stranici najveće košarkaške organizacije biće objavljen pofil svakog od novoizabranih stanovnika Kuće slavnih iz obe klase, 2020 i 2021.

Zbog pandemije korona virusa, ove godine neće biti tradicionalne inauguracije, već će se 18. juna odražti digitalna ceremonija.

Source link

Slicni artikli

Top