You are here
Home > Fudbal > Španci su učinili sve da Kosovo NE PREDSTAVE KAO DRŽAVU, u Prištini im obećavaju topao doček, a da li će biti baš tako?

Španci su učinili sve da Kosovo NE PREDSTAVE KAO DRŽAVU, u Prištini im obećavaju topao doček, a da li će biti baš tako?


Veliku prašinu podigla je utakmica Španije i tzv. Kosova u Sevilji, mada su nakon meča tamošnji mediji pisali kako je „furija odradila posao“, bilo je ovo više od pukog odrađivanja posla.

Iako UEFA i FIFA Kosovo gledaju kao državu, Španija nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti i vodeći se time, kako je fudbalski savez te zemlje ranije naveo, igrala je protiv „ekipe sa teritorije Kosova“.

Već nakon što je održan žreb kvalifikacionih grupa za odlazak na Svetsko prvenstvo koji je tzv. Kosovo ubacio u grupu sa tri zemlje koje nisu priznale nezavisnost, Španija, Gruzija i Grčka, bilo je jasno da te utakmice neće ići onako glatko kao sve druge. Španci su najavili da neće pustiti himnu tzv. Kosova, zastavu i neće spominjati tu reč uopšte, da bi usledio očekivani pritisak Prištine.

Foto: Julio Munoz / EPA;

Detalj sa meča Španija – tzv Kosovo

Reagovale su vrhovne fudbalske organizacije, FS Španije je morao da se izvinjava i obećava kako će sve biti u redu, a videlo se da neće još kada je ekipe iz Prištine pristigla u Sevilju. Na konferenciji za medije je portparol saveza tzv. Kosova doslovno primoravao novinara „Asa“ da kaže „Kosovo“ u čemu je uspeo nakon višeminutnog ubeđivanja, ali ipak nije bilo to-to na stadionu.

Naravno, što se tiče televizijskog prenosa. U Španiji je himna tzv. „Kosova“ ugašena, komentator nije govorio „Kosovo“ tokom prenosa i na semaforu i rezultatu je ime protivnika španskog nacionalnog tima bilo ispisano malim slovima.

Što se španske javnosti tiče, jedan od retkih koji je gostima pružio podršku jeste malo poznati fudbalski trener Kristijan Kolas koji je poručio kako je imao priliku da sarađuje sa fudbalerima sa Kosmeta u Finskoj i čuje njihovu životnu priču.

– Od danas, bliže mi je Kosovo od Španije, tvitovao je Kolas uoči utakmice.

Na društvenim mrežama je podršku reprezentaciji tzv. Kosova pružio i nekadašnji štoper Totenhema, Liverpula i reprezentacije Engleske Stiven Kolker, reagovaći na jednu od objava saveza iz Prištine o ispunjenju sna i igranju protiv Španije.

Očigledno da reprezentaciji tzv. Kosova nije leglo ono što se desilo u Sevilji. Pokušali su da naprave i incident u loži, kada je član delegacije razvio „zabranjenu zastavu“ i uzrokovao reakciju obezbeđenja, ali šta možemo da očekujemo u Prištini?

U mnogome je to već nagovestio Agim Ademi, predsednik Fudbalskog saveza tzv. Kosova. Taj tim će sasvim sigurno želeti da ostavi što bolji utisak i ostvari makar privid gostoprimstva protiv Španije u Prištini, ali i ostalih selekcija koje budu dolazile. Ademi je u vezi meča u Sevilji prokomentarisao kako bi čak i reprezentaciju Srbije želeli da dočekaju u glavnom gradu južne srpske pokrajine.

FS tzv. Kosova će uložiti maksimalan napor da ostavi utisak dobrog domaćina i tako dodatno stekne simpatije organizacija ili javnosti, kakav je primer pomenuti i već pomenuti Kolker.

Detalj sa meča Španija - tzv Kosovo

Foto: Julio Munoz / EPA;

Detalj sa meča Španija – tzv Kosovo

– Mogu da garantujem da bi odigravanje te utakmice bilo moguće i u skladu sa najvišim standardima. Uvek se trudim da ne mešam politiku i sport, ali ne mogu da dozvolim da nas iko potceni. To ne boli samo mene već i celu naciju. Kosovo priznaju UEFA i FIFA, rekao je Ademi za „Tutosport“.

Priznati od UEFA i FIFA, ali ne i od Ujedinjenih nacija, ljuti koji se trenutno pitaju na teritoriji Kosova šire opšte pomirljivu priču o tome kako sport i politika ne smeju da se mešaju, ali to ne potvrđuju delima. Već je postala standardna praksa da se srpski klubovi vraćaju sa nekih od prelaza na Kosmet, da li kada putuju na utakmice ili u posete.

Video: Portparol tzv. „reprezentacije Kosova“ terao španske novinare da izgovore „Kosovo“

Source link

Slicni artikli

Top