You are here
Home > Fudbal > Ovo je promenilo sve! „Orlovi“ se dogovorili da odlože telefone i rade po metodama KGB-a, rezultat svi znamo

Ovo je promenilo sve! „Orlovi“ se dogovorili da odlože telefone i rade po metodama KGB-a, rezultat svi znamo


„Prvi put u životu ne želim da se završe kvalikacije“, komentar je koji možda i najduhovitije i najtačnije opisuje ono što je nam je naša reprezentacija priredila ovih dana.

A nije baš tako davno bio onaj prethodni takmičarski ciklus, u kome je Srbija gubila od Ukrajine sa 5:0. Ali, eto, na početku novog, potpuno drugačija slika. Pomalo neverovatna, a toliko dugo čekana.

Dragan Stojković Piksi je prilično preporodio fudbalsku reprezentaciju naše zemlje, koja briljira u svojoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, iako je u toj grupi i prvak Evrope, Portugal. Od onih silnih lupanja po čelu, psovki uz TV ekrane i, godinama unazad, sa tribina, gde je sve bilo praćeno kolektivnim hvatanjima za glavu u neverici – došlo se, maltene „preko noći“ do hvalospeva. Ali… Kako?

Sam Piksi o tome kaže da je ključ – u atmosferi.

– Zaista sam prezadovoljan što smo za ovo kratko vreme koliko smo zajedno uspeli da uradimo nešto što se malo razlikuje od nekog prethodnog perioda. To je daleko pozitivnije. Taj stil igre koji želimo da forsiramo me čini zadovoljnim. To može bolje, naravno, ali nam treba vremena. Ali, hoću da čestitam igračima ne samo na rezultatima i igrama, fudbalu koji su pokazali, već na onome što je mnogo važno za jednu grupu: veliki nivo profesionalizma koji su pokazali, drugarstvo koje sam video… Uz jednu ne vojničku disciplinu, već opuštenu disciplinu, jer ja sam takav! Pokazali su strahovitu volju, da žele da se promene, pokazali su taj mentalitet, koji je jako bitan – da se nikada ne predaješ, da veruješ do kraja, dok sudija ne svira kraj. To su neke stvari koje me raduju, istakao je Stojković.

Samo, kako se stiglo do tog drugarstva, da „solo igrači“, kako su iste njih nazivali ranije, isti oni „koji odlično igraju u klubovima – nezainteresovano šetkaju u dresu reprezentacije“ sada igraju „kao jedan“, slave svi zajedno, i to nasmejani, kao… deca?

Foto: FSS / Ustupljene fotografije

Detalj sa meča Azerbejdžan – Srbija

Najpre su odlučili da im mobilni telefoni „ne trebaju“. Tu su, naravno, uz svakog našeg reprezentativca, ali za dobar provod, ma koliko to mlađim generacijama sada zvuči neverovatno, internet uopšte nije neophodan. E, a kada su tu promenu prihvatili, jer su poverovali u Piksijeve reči da na fudbalskoj sceni Evrope oni baš i nisu „mačji kašalj“, samo treba da u tome i uživaju, onda su se „orlovi“ posvetili jednoj društvenoj igri.

Aleksandar Mitrović, junak osvajanja sedam bodova od maksimalnih devet na startu mundijalskih kvalifikacija, kaže da „cela svlačionica“ igra društvenu igru „Mafija“ i da su se „orlovi“ dogovorili da baš to zajedništvo bude način na koji će da proslave gol protiv Azerbejdžana.

– Jako je teška igrica, imaš bandite, advokate, detektive i medicinske sestre. Svako dobije po kartu i onda ide „svađa“, treba da se nađu banditi. Jako je komplikovano. Dosta se laže! (smeh) Jako je zanimljiva igra i sve nas više igra. Svakoga dana, posle ručka i večere igramo, ali i u avionu. Nas dvadesetak igrača igra, jako je dobra i za atmosferu i zanimaciju po karantinima i hotelima, tvrdi Mitrović.

„Mafija“ može da se igra na nekoliko načina, naravno sličnih, a iza svega stoji navodno KGB uticaj, odnosno pokušaj sovjetske tajne službe da razvije dedukciju kod svojih agenata i kroz igru, koju je osmislio Dmitrij Davidov u pretposlednjoj deceniji 20. veka. U najkraćem, pored osobe koja „vodi igru“ (i ne takmiči se, već „diriguje njom“), učesnici se, ne znajući ko je koju ulogu dobio na osnovu karata, podele u tabore. Jedni su, kao što je Mitrović nazvao, mafijaši, odnosno banditi, drugi advokati, treći detektivi i tako dalje. Manjina učesnika su „zloće“, a većina ima za cilj da „loše momke“ razotkrije, ali ne zna tačno ko su oni. Sama igra se odvija u dve naizmenične faze: „zlo“ funkcioniše kada je noć (svi ostali učesnici žmure, a mafijaši otvore oči i saznaju s kim su u ‘ekipi’, pa ćutke dogovore koga će da ‘ubiju’ i time eliminišu), a kada je ‘dan’, svi učesnici naglas odlučuju ko će biti izbačen, jer se svi trude da se predstave da su „dobrice“, te da nema razloga da baš oni budu eliminisani nego neko drugi. Tu, onda, i nastupaju momenti koje Mitrović opisuje „laganjem“, jer se neki pretvaraju da nisu ono što „jesu“. Dušan Tadić o pomenutoj igri koja je opčinila „orlove“ kaže sledeće, sa osvrtom na kolektivnu proslavu gola protiv Azerbejdžana:

– „Mafija“ se zove igrica, ja sam to, iskreno, igrao sa decom. Zanimljiva je, pa smo zbog nje onako i proslavili gol, okupili se… To je baš lepo, to pokazuje zajedništvo u ekipi.

A na pitanje ko je najbolji u igrici, Tadić se zamislio i odgovorio uz osmeh:

– Paaa… nema tu najboljih, svi malo blefiraju, da kažem ‘lažu’, ali ima dobrih igrača. Ovaj je jako dobar, Gajić. Gajić! Nikad ne znaš šta ima. I ovaj Grujić… Ne znam, izgleda da ta Zvezdina škola… dobro su se pokazali, ne znam zašto!, rekao je nasmejani kapiten, pojasnivši da je poenta u predstavljanju „za nešto što nisi“, dodavši da su „svi nestrpljivi, pitaju da li odmah u avionu nastavljaju da igraju“.

Kada splavove i mobilne odmene drugarstvo, smeh i ono dečačko „Ej, kad ćemo opet da se igramo?“ onda magla sumornih rezultata počinje da se povlači pred svetlom koje se pojavljuje. A na svetlu svetske pozornice ovi momci – i te kako znaju da igraju.

– Mada, znate, ovo je tek početak. Ništa mi još nismo uradili. Tek je početak. Ali, mislim da dobri dani i lepo vreme tek dolaze za naš fudbal, uverava Piksi.

Verujemo. Videli smo najavu tih dana svojim očima. I to baš kada je ona magla počela da nestaje protiv Irske, a da beži pred zajedničkim letom „orlova“ u onoj kontri za pamćenje protiv prvaka Evrope.

Video: Azerbejdžan – Srbija: Radovanje igrača Srbije u krugu

Source link

Slicni artikli

Top