You are here
Home > Fudbal > Najsimpatičniji u Južnom Rio Grandeu, a nije Internasional

Najsimpatičniji u Južnom Rio Grandeu, a nije Internasional

Portal logo

Šampionat najjužnije brazilske države Rio Grande do Sul iliti Južni Rio Grande, poznat pod imenom Gaučo, polako uplovljava u završnicu ligaškog dela takmičenja. Kao i tokom mnogih prethodnih, i ove sezone dva najveća kluba iz Porto Alegrea izdvajaju se kao glavni kandidati sa titulu, koja bi u oba slučaja donekle izvadila tragičnu sezonu rivalskih ekipa.

Gremiju je jedini trofej, u čijoj je igri ostao da samog kraja, izmakao u finalu Kupa Brazila porazom od Palmeirasa, dok je Internasional u poslednjem kolu Brasileiraa ostao bez dugo očekivane titule nacionalnog šampiona, koja je otišla u vitrine Flemenga, posle remija sa Korintijansom. Iako je od ulaska u 21. vek, osvojio čak sedam međunarodnih trofeja, od čega dva Kopa Libertadores i Svetski klupski šampionat u čuvenom finalu protiv Barselone 2006. godine, Inter je poslednji put pehar namenjen šampionu Brazila, verovali ili ne, podigao još davne 1979. godine.

01.00: (1,30) Internasional (4,70) Sao Žoze (10,0)

U državnom prvenstvu situacija je neuporedivo drugačija, od 1919. godine, sa povremenim prekidima, šamionat Gaučo se održao ukupno 100 puta, a čak u 84 navrata neke od dve Grenal ekipe podigle su trofej namenjen prvaku Južnog Rio Grandea. Gremistima je to uspelo 39 puta, i trenutno imaju ulogu branioca trofeja, dok Crveni imaju epitet najtrofejnijeg kluba u državi sa 45 titula prvaka.

U samo 16 odigranih sezona, uglavnom u prvoj polovini 20. veka, neki od ostatka klubova u državi uspeli su da dođu do ovog pehara. Najveće iznenađenje u novijoj istoriji režirao je Nuevo Hamburgo, kada je u finalu 2017. uspeo da savlada Internasional posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Noćas su na programu dva meča, koja praktično otvaraju 8. kolo šampionta. U Erešimu, gradiću na samom severu države, domaći sastav Ipirange ugostiće Brazil de Pelotas (01.00), dok će se na čuvenom stadionu Biera Riu u Porto Alegreu odigrati sukob gradskih ekipa, Intera i Sao Žozea (01.00).

O Internasionalu i njegovim brojnim podvizima ne treba mnogo trošiti reči. Njegovo ime dobro je poznato u svetu fudbala. Pored toga trenutno je vodeći tim na tabeli sa 16 osvojenih bodova, iz pet pobeda i jednog remija, dok je jedini poraz ekipa koju predvodi Migel Anhel Ramirez pretrpela od Sao Luiza. U kom će sastavu Crveni nastupiti na noćašnjem susretu i to je znak pitanja, jer ni do sada španski stručnjak nije ustalio fiksnih 11, mada za to nije ni bilo potrebe s obzirom na trenutnu formu i težinu protivnika.

Postoje spekulacije da će za ovaj susret Inter da izvede najjači sastav, kako bi se dodatno pripremio za predstojeći derbi sa Gremijem, koji je na programu u narednom kolu. Prva zvezda tima, Paolo Gerero do sada je zabeležio tek dva nastupa, jednom od starta, dok je drugi put u igru ušao sa klupe. Zbog brojnih rotacija, trenutno kao najbolji strelci tima izdvajaju se Edenilson i Alberto Monteiro sa dva postignuta gola.

Sa druge strane, sastav Sao Žozea nalazi se na devetom mestu, sa sedam osvojenih bodova i samo teoretskom šansom da se nađe među prve četiri ekipe koje odlaze u završnu fazu šampionata. Gostovanje na Beira Riu biće čist pojam sukoba Davida i Golijata, između velikana i jednog malog kluba sa severnog oboda grada. Da nije situacija u kojoj se nalazi čitav svet, pa i fudbal koji nastavlja da se igra bez publike, ovaj susret predstavljao bi jedan pravi mali praznik u Porto Alegreu.

Smatra se da je Sao Žoze treći klub po popularnosti u gradu, odmah iza Gremija i Internasionala. Njegovih fanova ima gotovo u svakom delu Porto Alegrea, što je izvesni fenomen, znajući da ovaj tim nikada nije bio ni blizu osvajanja šampionata Gaučo, dok je na nacionalnom nivou najveći domen ostvario nastupanjem u Seriji C.

Ime San Žoze većini fudbalskih obožavaoca verovatno ne znači mnogo, ali postoji nešto što ovaj klub čini jedinstvenim i što ga izdvaja iz gomile svetskih ekipa. Ne, to nije neki stil igre koji je osmišljen ovde, ili moderna taktika, niti je neka od brojnih planetarnih zvezda koje je Brazil podario načinila prve korake u u njemu. Jednostavno, može se konstatovati da je San Žoze začetnik ere modernih putovanja fudbalskih ekipa.

Naime, u nedelju 5. juna daleke 1927. godine, sastav San Žozea ukrcao se u hidroavion kompanije Varig, kojim je odletela na gostovanje u Pelotas, grad udaljen 250 kilometara južno od Porto Alegrea. Bio je to prvi zabeležen slučaj ovakvog načina prevoza za fudbalske timove, a FIFA je 1992. godine prepoznala ovaj podvig, koji je zabeležila u svojoj arhivi kao prvi u svetu.

Pored ovog jedinstvenog i futurističkog čina, navijači San Žozea, koje popularno u gradu oslovljavaju kao O mais simpático do RS iliti Najsimpatičniji u Južnom Rio Grandeu, hvale se podatkom da su odore njihovog kluba nosile legende kao što su Antonio de Oliveira Filjo, poznatiji kao Kareka, nekadašnji saigrač Dijega Armanda Maradone u čuvenoj generaciji Napolija, i Danrlei de Deus Hinterholc, proslavljeni čuvar mreže Gremija i reprezentacije Brazila.

Što se tiče međusobnih duela ovih ekipa, na poslednjih 10 zabeležene su četiri pobede Internasionala, računajući i poslednji odigran susret 15. marta minule godine, kada je rezultat pokazivao 4:1 u korist, tada gostiju sa Biera Ria. Dve pobede zabeležio je Sao Žoze, poslednju, mada i ne tako davnu, početkom 2019. godine, dok su četiri susreta završena bez pobednika.

BRAZIL, GAUČO – 8. KOLO

Četvrtak

01.00: (1,83) Ipiranga (3,30) Brazil de Pelotas (4,30)

01.00: (1,30) Internasional (4,70) Sao Žoze (10,0)

03.00: (5,30) Sao Luiz (3,30) Gremio (1,70)

Petak

01.00: (3,45) Novo Hamburgo (3,00) Kašijas (2,20)

01.00: (1,98) Žuventud (3,25) Aimor (3,70)

03.00: (2,45) Pelotas (3,10) Esportivo (2,85)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Source link

Slicni artikli

Top