You are here
Home > Fudbal > Piksijev rebus za Portugalce: Dva špica i SMS iznenađujućeg sadržaja?

Piksijev rebus za Portugalce: Dva špica i SMS iznenađujućeg sadržaja?

Portal logo


Tek je počeo mandat Dragana Stojkovića na klupi reprezentacije, tek ćemo se nagledati utakmica pod njegovom komandom, ali već druga izaziva uzbuđenje fudbalske Srbije

Piksi nastupa sigurno, ubedljivo, kao čovek koji zna šta hoće i od sebe i od igrača i zna siguran put do Katara. I sve to dovodi do iznenađujuće dobrog, optimističnog raspoloženja u javnosti uoči večerašnjeg okršaja sa Portugalijom (20.45).

Veruje se da tim koji je ne baš pregazio Irsku pre tri dana (3:2), koji je pre godinu i po glatko izgubio od Ronalda i njegovih drugara na istom stadionu (4:2), ima šanse čak i da pobedi ili u najmanju ruku ne izgubi od šampiona Evrope! A, sve to samo nošemo zaraznom energijom koju Piksi širi od dana kada je imenovan za selektora Orlova.

Ozbiljno je rizikovao sa sastavom koji je zbunio celu Srbiju protiv Irske i – dobio je. Sada je najveće pitanje kakvo je selektor „smućkao“ iznenađenje pred Portugaliju. A, biće ga. Sigurno.

(4,40) Srbija (3,50) Portugalija (1,85)

Najavio je Stojković da će da napadne prvaka kontinenta. Da će poslati na teren ekipu koja će se zaleteti na Portugalce, da diktira ritam 90 minuta, da kontroliše utakmicu, da osvoji tri boda. I neće prevariti. Srbija će sigurno istrčati na teren sa trojicom izrazitih ofanzivaca. Pitanje je samo kakva će to biti kombinacija. Da li će biti dvojica klasičnih špiceva i Dušan Tadić kao plejmejker iza njih, da diriguje igrom, da deli asistencije, da ih „kljuka“ loptama, da seče odbranu rivala na froncle.

Ili će Tadić i još jedan igrač tog plemenitog kova biti iza Mitrovića, a sa opcijom da povremeno menja ulogu u drugog napadača, da unosi pometnju u odbranu Portugalaca tim promenama role tokom utakmice.

S obzirom na to koliko je Piksi ubedljivo i sigurno najavio ofanzivu od prvog minuta, više miriše na soluciju broj jedan. Koliko god to hrabro, baš hrabro zvučalo.

Postoji i još jedna zagonetka o kojoj se manje govorilo posle Irske, a uoči Portugalije – Sergej Milinković Savić.

Još jedan fudbaler magičnog dodira lopte, čiji pasovi hvataju protivnika u raskoraku. Prethodni selektor Tumbaković je u poslednjem obraćanju Savezu ostavio kao u amanet zaključak da trio Tadić – SMS – Mitrović ne može da igra zajedno. Iz jedinog razloga što se kreću na sličan način i međusobno se guše.

Piksi Stojković je baš u intervjuu za Mozzart Sport rekao da mogu na teren u isto vreme. I delovalo je da je čvrsto rešen da tu teoriju, koju je i on čuo, priznao je, razveje u paramparčad.

Ali i tu ima caka koju je malo ko primetio. Pričajući o Sergeju, novi selektor je rekao da u Italiji igra sjajno na poziciji „boks tu boks“ igrača (između dva šesnaesterca). Nije ga video kao polušpica, ofanzivnog vezistu, kao prethodni selektori. Da li je to možda zamka koju je Stojković spremio za Navigatore? SMS povučeno, da nosi loptu po celom terenu, Tadić ispred njega, a iza dva špica? Da li je previše ofanzivno?

Ne plaši se Stojković Portugalije, nema ni razloga. Iz ovog meča on može da izađe samo kao pobednik, jer malo ko istinski veruje – mada se svi nadamo – da sa tri treninga može da napravi čudo. Da tako spremi tim da prvaka Evrope baci na pleća. Njegova reprezentativna igračka karijera je maltene počela protiv Navigatora: u drugom nastupu u Plavom dresu postigao je prvi gol, sa penala, za pobedu 1984. godine. I od tog trijumfa koji je doneo Piksi, naš državni tim, kako god se zvao, do danas više nijednom nije srušio Portugaliju.

Kakva bi to bila simbolika da još jedan krug, novu reprezentativnu karijeru Dragan Stojković ponovo počne pobedom u svojoj drugoj utakmici protiv Portugalije…

Source link

Slicni artikli

Top