You are here
Home > Fudbal > Meč koji mora da se dobije: Sve oči u Tadića, Kostića i Vlahovića

Meč koji mora da se dobije: Sve oči u Tadića, Kostića i Vlahovića

Portal logo


Pobednik grupe ide direktno na Svetsko prvenstvo. Na papiru, na tom mestu je „već viđena“ Portugalija. Nije bez osnova. Drugoplasirani ide u baraž. Na tom mestu, na papiru, trebalo bi da bude Srbija.

I već u prvom kolu kvalifikacija Orlovi imaju priliku da naprave trokorak ka osvajanju te pozicije. A, onda i da se porvu sa Portugalcima na Marakani, pa šta im bog da.

Ali pobeda nad Republikom Irskom večeras u Beogradu (20.45) je imperativ. To je meč koji mora da se dobije. Bio novi selektor ili stari, bile rane od prethodnih kvalifikacija zacelile ili ne. Jednostavno: Kelti su stigli u žestoko oslabljenom sastavu. Skoro godinu i po dana nikog nisu pobedili. Na sedam poslednjih utakmica nisu postigli ni gol! Liče na brod koji propušta vodu na sve strane. I takvog protivnika, na svom terenu, Srbija mora da pobedi kako zna i ume. Ako želi u Katar. A valjda želi…

Tri boda večeras daju vetar u leđa, podižu raspoloženje, popravljaju samopouzdanje, jačaju šanse da se dođe makar do tog baraža. Daje se i dobar početak novom selektoru. Potiskuju se prethodni neuspesi. Budi se nada da će nešto dobro da se desi.

SREDA, 20.45: (1.72) SRBIJA (3.50) IRSKA (5.40)

A ko su aduti na koje računa Dragan Stojković da mogu taj trijumf da mu donesu? U koga će oči cele javnosti biti uprte večeras kada Orlovi ističe na teren Marakane?

Trojica fudbalera plene formom iz klubova, za koju se nadamo da će ih prekopirati i u dresu državnog tima. Prvi među njima je kapiten. Dušan Tadić. Igrač u kojeg se kunu u Ajaksu. Bio je među najboljima poslednjih godina u dresu Srbije, ali Dragan Stojković tvrdi da „desetka“ Orlova može više, mnogo više.

Sa 21 golom i 19 asistencija u saldu za ovu sezonu, na 40 utakmica, Tadić će izaći na teren protiv Irske. Nije ni čudo što ga apostrofiraju kao udarnu iglu srpskog tima. Na poslednjih osam mečeva Ajaksa skor mu je brutalan: četiri gola i osam asistencija. Ali na šest utakmica reprezentacije Srbije koje je odigrao u 2020. godini samo jedna asistencija. Za pobedu u Oslu. Da, definitivno može on to više i bolje.

Prethodni put protiv Republike Irske na Marakani bili su gol i asistencija. Fudbalska javnost očekuje da to ponovi ove večeri.

Adut broj dva – Filip Kostić. Sjajna forma u Ajntrahtu: četiri gola i 12 asistencija ove sezone. Na poslednjih 11 mečeva – 11 dodavanja za gol! Ali… Vreme je da se Kostić probudi i kada je reprezentacija Srbije u pitanju.

Najbolje utakmice u dresu državnog tima Kostić je pružio u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Nakon toga je potonuo. Čovek kojem su asistencije fudbalsko ime i prezime na 14 poslednjih utakmica za Srbiju nije ni postigao niti „namestio“ gol! Tačno je da je menjao pozicije, da je bio čas krilo, čas krilni bek, ali učinak je izostao.

Sada kada puca od samopouzdanja, kada je u vrhunskon formi, vreme je i da zaigra u crvenom dresu Srbije kao nekad. I on protiv Republike Irske na Marakani prethodni put – gol i asistencija. Ne mora ni večeras više od toga…

Adut broj tri – Dušan Vlahović. U punoj je golgeterskoj formi. On i Đorđe Despotović, dok su Aleksandar Mitrović i Luka Jović u krizi izazvanoj nedostatkom minuta na terenu u klubovima.

Sve komplimente dobio je Vlahović od selektora u najavi okupljanja, na njemu je sada da na to odgovori golovima. Za Srbiju je nastupio četiri puta do sada, ali je svaki minut iskoristio da pokaže koliko je gladan uspeha. Isprva nije imao sreće, bilo je stativa, zaustavljenih udaraca na gol-liniji, ali je protiv Rusije probio led: gol i asistencija. Kako stvari stoje, dočekaće svojih „pet minuta“ večeras. Ircima neće biti lako s njim…

Tri boda večeras – apsolutni imperativ za Srbiju.

Source link

Slicni artikli

Top