You are here
Home > Fudbal > Bogati dobili još jednu bitku: UEFA odbacuje Finansijski fer plej

Bogati dobili još jednu bitku: UEFA odbacuje Finansijski fer plej

Portal logo

Priznala to ili ne, Evropska fudbalska unija (UEFA) gubi bitku protiv najmoćnijih klubova na kontinentu.

Dugo je UEFA odolevala, pokušavala da se suprotstavi moći koju su akumilirali najbogatiji klubovi Evrope, probala da ih utera u brazdu Finansijskog fer pleja, ali na kraju su ispadali smešni samo administrativci u Nionu.

Jer, moćni klubovi su nalazili sto i jedan način da izigraju te regule FFP-a, a kada su i hvatani sa rukama u medu, dobijali bi, za njih, prilično skromne kazne, koje su i takve često padale pred Sudom u Lozani.

UEFA je prvi jak udarac od giganata sa kontinenta doživela nedavno kada je priznala da će biti formirana Liga šampiona po novom, skoro pa zatvorenom modelu, u kojem neće biti mesta za „golje“ iz manje jakih fudbalskih zemalja. Grlati su bili u Nionu u poslednjoj deceniji da to nikada neće dozvoliti, a sada intenzivno rade da se takva Superliga formira.

A, sada pada UEFA i na drugom polju, koje je sama nacrtala. Gazeta delo Sport objavila je priču da u Nionu odustaju od Finansijskog fer pleja. Nešto što je trebalo da makar ne dozvoli povećanje finansijskog jaza između klubova u Evropi, ako ne može da ga smanji, postalo je neodrživo.

Procenili su u sedištu UEFA da je potrebno pronaći novi modalitet za kontrolu trošenja novca u klubovima, ali koji će biti daleko liberalniji i komforniji nego dosadašnji. Jedna od stavki je čak da se više ne izbacuju iz evro kupova klubovi koji krše propise, nego samo da budu finansijski kažnjavani.

Iako je u osnovi priče kako UEFA želi da olabavi mere zbog pandemije korone, koja je nanela velike gubitke klubovima, jasno je da je ovo samo paralelni proces koji ide sa formiranjem Superlige, jer je i ovo stavka u kojoj se najviše ide na ruku najmoćnijima. Da Siti, Čelsi, Barsa, Real, PSŽ i ostali mogu još slobodnije i bez zaobilaženja pravila da troše još veći novac na transfere.

Kakvi će novi propisi biti doneti, tek će se videti, jer je sve u sivoj fazi, ali čeka nas, izgleda, još jedna revolucionarna promena u svetskom fudbalu.

Source link

Slicni artikli

Top