You are here
Home > Košarka > Od šampionske grmljavine do 37 Oklahominih pikova: Play it again, Sam

Od šampionske grmljavine do 37 Oklahominih pikova: Play it again, Sam

Portal logo

Kada je tri nedelje ranije postavljeni generalni menadžer Sem Presti 28. juna 2007. godine kao drugog pika izabrao Kevina Durenta, simpatizeri Sijetla su se ponadali da će njihov tim, ne baš supersoničnom brzinom, poput njihovog nadimka, ali ipak dovoljno brzo doleteti do šampionske titule koju su čekali 28 godina. Međutim jedino što je bilo brzo je – razočaranje – jer ne samo da se franšiza nije primakla šampionskom prstenu, već je samo godinu dana kasnije, mnogi će stanovnici Kišnog grada reći, nisko aterirala u Oklahomu Siti.

Kritičare najavljene selidbe donekle su utišala dva nova vrhunska poteza mladog operativca na predstojećim draftovima – izbor Rasela Vestbruka kao četvrtog pika 2008. godine neposredno pred stavljanje ključa u bravu u Sijetlu i Džejmsa Hardena kao trećeg pika sezonu po odomaćivanju u Oklahomi – kojima je pokazao da je mnogo toga naučio na višegodišnjem šegrtovanju kod Roberta Kanteberija Bjuforda, danas već legendarnog generalnog menadžera San Antonija.

Već u prvoj zajedničkoj sezoni trio je uveo Tander u plej-of posle četiri godine zajedničkog čekanja Sijetla i Oklahome Siti. U drugoj je stigao do finala Zapada, a u trećoj do (neuspešnog) završnog obračuna za NBA krunu, pa se činilo da se približava šampionska grmljavina.

I jeste nedugo potom Oklahomu udario grom. Ne šampionski. Pošto nije uspeo da se dogovori sa upravom oko produžetka saradnje, Džejms Harden je zatražio trejd (u Hjuston), a Presti je umesto šampionskih prstenova, počeo polako da pokazuje skolonost ka sakupljanju pikova, jer su Tanderi u pomenutoj razmeni, uz nekolicinu igrača dobili i pravo na izbor u prvoj rundi 2013. (Stiven Adams) i 2014. (Mič Mekgeri), te u drugoj rundi 2013. (Aleks Abrines).

(1,50) Nju Orleans (13,0) LA Lejkers (2,95)

Taj trend, neki će reći bespotrebnog sakupljanja pikova, nije bio preterano vidljiv u prvim sezonama po odlasku Brade, jer su košarkaši Tandera gotovo redovno ulazili u plej-of (izuzev 2015.), a čak je Durent 2014. bio MVP lige, da bi im u proleće 2016. godine za malo izbeglo veliko finale, pošto su promašili čak tri „meč lopte“ protiv Golden Stejta u finalu Zapada.

Ta tri poraza kao da su prelila čašu Kevina Durenta. Kad je video da ne može da ih pobedi čak ni posle 3-1 u seriji, pridružio se Vororsima dva meseca kasnije i tako izazvao novu grmljavinu. Ni ovog puta nije bila šampionska, već medijska. Ali, brzo je utihunula. Tačnije Kej Di je munje preusmerio na upravu rečima da je morao da odigra takav potez zato što u Oklahomi nije bilo mnogo veštih momaka koji znaju da šutiraju ili driblaju.

Još pre početka sezone sam osećao da mi je bila potrebna promena. Bio sam umoran od uloge jedinog igrača koji može da pogodi trojku, koji zna da da šutne i to konstantno„, pojasnio je Durent promenu sredine koja Oklahomi nije donela nikakvu promenu na bolje, ma koliko je tim nastavio da menja igrače.

Jeste sezonu po njegovom odlasku Rasel Vestbruk igrao maestralno, ali više za sebe, nego za ekipu koja je stala protiv Hjustona, u prvoj rundi plej-fa, dok je on podigao pehar najboljeg igrača Lige.

Angažovanjem Pola Džordža i nagovorom Karmela Entonija da pokuša baš u Oklahomi da oživi karijeru, Presti je želeo da vrati tim na put s kojeg je počeo da skreće još po odlasku Hardena. Nije mu išlo, ma koliko se trudili i on i trener Bil Donovan.

Ponovo je prva prepreka u plej-ofu bila previsoka, kao i u naredne dve godine, pa je Donovan na kraju prošle sezone, odnosno godinu posle odlaska Vestbruka, krenuo ka izlaznim vratima, a Presti nastavio ka potpunom resetovanju tima, započetom razmenom 6. jula 2019.

Do 17. marta ove godine Oklahoma je u silnim transakcijama prigrlila pravo na 24 „tuđa“ pika, računajući i onaj koji je na prošlom draftu iskoristila za Alekseja Pokuševskog (stigao u Tander preko Minesote), pa ih sa svojih 14 u narednih sedam godina ima ukupno 37!

U sadašnjem timu od 17 igrača najduži staž u Tanderu imaju Darijus Bezli, Luguenc Dort, Šaj Gildžus Aleksander i Majk Muskala koji su stigli u leto 2019, dok je ostatak, računajući Mozesa Brauna i Džušuu Hola sa dvosmernim ugovorima, obukao dres Oklahome tokom prethodne godine, pa teško da će se poslednji pridošli, tokom ovog marta, Svjatoslav Mihajljuk i Mejers Lenard, osećati baš kao novajlije među starosedeocima.

(3,35) Orlando (14,0) Denver (1,40)

Ni jedan jedini od 17 momaka nije bio direktan pik Ohlahome, za razliku od vremena kada je sa svojih „nominalnih“ pozicija uzimala Durenta, Vestbruka i Hardena, već ih je tim birao preko prava drugih timova. Zato se neki pitaju šta će Prestiju i društvu tolika prava na draft, dok se drugi šale da joj je konačni cilj da jednog leta pokupe svih 60 igrača na najvćoj košarkaškoj pijaci.

Ipak ima onih opreznijih, promućurnijih, koji znaju da ekipe iz malih sredina, a Oklahoma jeste mala NBA sredina, nemaju finansijsku moć da tek tako probijaju budžete i odriču se silnih miliona zarad takse na luksuz, već se radije opredeljuju za razvoj. Prate rast mladog tima i po (prosečnoj) starosti igrača i po (ne)iskustvu zajedničkog igranja, koji preti ulaskom u plej-of, i čekaju da vide da li je Presti, nekada veliki organizacioni talenat, spremio kontranapad, poput onog Golden Stejta s polovine prošle decenije, od kojeg u skorijoj budućnosti neće niko, pa ni najveći timovi, uspeti da se odbrani.

SVI PIKOVI OKLAHOME

2021

Prva runda – Oklahoma

Prva runda – Majami (nezaštićen)

Prva runda – Golden Stejt (ako budu zaštićeni pikovu 1-20, Oklahoma preuzima Minesotin izbor u drugoj rundi)

Prva runda – razmena sa Hjustonom (zaštićeni pikovi 1-4)

Druga runda – Oklahoma (zaštićeni pikovu 31-55, a mogao bi da bude prosleđen Bostonu kao deo trejda za Vensana Poarjea)

Prva runda – Denver (preko Golden Stejta)

2022

Prva runda – Oklahoma (ako bude pik 15-30, mogla bi da preuzme Atlanta)

Prva runda – LA Klipers

Prva runda – Feniks (zaštićeni pikovi 1-12 2022, 1-10 2023, 1-8 2024. i nezaštićen 2025.)

Druga runda – Oklahoma (mogla bi da ga preuzme Filadelfija)

2023

Prva runda – bolja pozicija između Oklahome i Klpersa

Prva runda – Majami (zaštićeni pikovi 1-14 od 2023. do 2025, nezaštićen 2026.)

Prva runda – Denver (ako budu zaštićeni pikovi 1-14 od 2023. do 2025, Oklahoma preuzima izbora Denvera u drugoj rundi 2025. i 2026.)

Druga runda – Oklahoma (mogla bi da ga preuzme Filadelfija)

Druga runda – Vašington (preko Nju Orleansa)

Druga runda – bolja pozicija između Dalasa i Majamija (preko Dalasa)

2024

Prva runda – Oklahoma

Prva runda – LA Klipers

Prva runda – Hjuston (ako budu zaštićeni pikovi 1-4, Oklahoma će od Hjustona preuzeti pravo izbora u drugoj rundi 2024. i 2025.)

Druga runda – Memfis

Druga runda – Oklahoma (preuzeće Atlanta, ako ne iskoristi pravo izbora u prvoj rundi 2022.)

Druga runda – Šarlot (preko Nju Orleansa)

2025

Prva runda – može da bira bolju poziciju između Oklahome, Hjustona (zaštićeni pikovi 1-10) i LA Klipersa

Prva runda – Filadelfija (aku budu zaštićeni pikovi 1-6 2025, 1-4 2026, 1-4 2027, Oklahoma će od Filadelfije preuzeti pravo izbora u drugoj rundi 2027. i ček na 2.000.000 dolara)

Druga runda – Oklahoma (mogla bi izbor da prosledi Atlanti ako se ne ispuni uslov iz 2022.)

Druga runda – Atlanta (zaštićeni pikovi 30-55)

2026

Prva runda – Oklahoma

Prva runda – LA Klipers

Prva runda – Hjuston (ako budu zaštićeni pikovi 1-4, Oklahoma će preuzeti od Hjustona pravo izbora u drugoj rundi 2026 i 1.000.000 dolara)

Druga runda – Oklahoma

Druga runda – Dalas

2027

Prva runda – Oklahoma

Druga runda – Oklahoma

Druga runda – Indijana

Druga runda – Hjuston (preko Detroita)

Druga runda – Majami

Source link

Slicni artikli

Top