You are here
Home > Fudbal > Šta pobeda zagrebačkog Dinama znači za Srbe? I pored podviga Hrvata, crveno-beli ustvari „SLAVE“ SLAVIJU! I dalje smo u igri za dva mesta u Ligi šampiona i povratak jednog kluba u Ligu Evrope

Šta pobeda zagrebačkog Dinama znači za Srbe? I pored podviga Hrvata, crveno-beli ustvari „SLAVE“ SLAVIJU! I dalje smo u igri za dva mesta u Ligi šampiona i povratak jednog kluba u Ligu Evrope


U završnici evroskih kupova nećemo gledati klubove iz Srbije, ali, ipak postoji velika šansa da oni napreduju na UEFA rang listi.

Šanse su dodatno porasle nakon revanš mečeva osmine finala Lige Evrope, nakon čega bi naša liga mogla da ima dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2022/23 i vrati jednog u Ligu Evrope.

Povoljna okolnost po nas je što su klupovi iz slabije rangiranih takmičenja u trci za 15. mesto završili učešće, poput Jang Bojsa, Olimpijakosa i Moldea.

Česi i Hrvati pobedama Slavije iz Praga i Dinama iz Zagreba napravili veliki korak u nameri da nas preteknu, ali je Srbija za sada „bezbedna“.

Čak ni podvig Dinama, koji je uspeo da izbaci Totenhem, te Slavije iz Praga koja je izbacila Rendžers neće previše uticati na položaj Srbije. Razlog je taj, što se njihov prolaz u narednu rundu Lige Evrope vrednuje sa dva boda (plus bonus bod), ali se u njihovom slučaju deli sa početnim brojem učesnika u evropskim kupovima (po pet).

To znači da Češka sad ima 26.400 bodova, a Hrvatska 26.275 UEFA bodova na petogodišnjem obračunu. Srbija se trenutno nalazi na cifri od 26.750 i morali bi i Dinamo i Slavija da prirede još neko „čudo“, da bi nas preskočili.

Računica za naredne sezone

Što se narednih sezona tiče, iz obračuna ispada ona 2016/17 kad su naši klubovi zbirno doneli svega 2.875 bodova. To je povoljna okolnost kada je u pitanju napad na 15. poziciju, koju trenutno drže Kiprani, a koji takođe više nemaju predstavnika u daljem takmičenju. Kipar će ostati bez pet i po hiljada bodova, baš kao i Česi, dok se Hrvatskoj briše nešto manje, 5.125.

To znači da Srbija, ukoliko kluboi iz Hrvatske i Češke ne doguaraju do same završnice, ima veoma dobru startnu poziciju i napad na mesto, koje trenutno pripada Kipru. Ukoliko bi naši klubovi to i ostvarili, 15. mesto bi nam donelo dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa bi nakon sezone pauze imali i u Ligi Evrope predstavnika, kao i dva mesa u Ligi konferencija.

Ako Zvezda odbrani titulu, lakši put do Lige šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde su trenutno lideri u Superligi Srbije, s devet bodova više u odnosu na Partizan, a ukoliko uspeju da zadrže lidersku poziciju, ponovo će biti u prilici da se bore za plasman u Ligu šampiona. Rezultati u Ligi Evrope išli su im na ruku, pa je veoma izvesno da bi šampion Srbije i u trećem kolu kvalifikacija mogao da bude povlašćen.

Tu je crveno-belima pomogao Rendžers koji je ispao od Slavije, zbog čega u novu sezonu ulaze sa slabijim koeficijentom od njih, pa bi to u teoriji trebalo da znači da će Zvezda u prva tri kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv sebe imati „slabije“ rivale.

Zanimljivo je da još ostaje dilema da li bi Crvena zvezda, ako osvoji titulu, kvalifikacije za Ligu šampiona počela od prvog ili drugog kola, a direktan uticaj na to imaće osvajač tog takmičenja za ovu sezonu. Ukoliko prvak Evrope postane tim koji se u Ligu šampiona plasira i putem domaćeg prvenstva, šampion Srbije će takmičenje početi od drugog kola kvalifikacija, a ne od prvog.

Video: Golman Radničkog traži premiju posle remija da Čukaričkim

Source link

Slicni artikli

Top