You are here
Home > Fudbal > UCENA! Otkriveno zašto je Španija odjednom pristala i na himnu, i na zastavu i na sve ostale simbole reprezentacije tzv. Kosova!

UCENA! Otkriveno zašto je Španija odjednom pristala i na himnu, i na zastavu i na sve ostale simbole reprezentacije tzv. Kosova!


Veliki skandal se odvija u evropskom fudbalu, a sve zbog zakazane utakmice između Španije i selekcije tzv. Kosova.

Podsetimo, zbog španskog opisa da će igrati protiv „ekipe sa teritorije Kosova“, jer Španija kao država ne priznaje samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, savez iz Prištine je zapretio odustajenjem od utakmice, a onda se pojavila informacija da su „Španci poklekli – i da će se uz sve simbole tzv. Kosova odigrati pomenuti meč“ u kvalifikacijama za Svetskom prvenstvo.

Ali, otkud ta nagla promena španskog stava? Time su se pozabavili i mediji u Prištini, ali, naravno, i u zemlji domaćinu predstojećeg meča. Zaključak je: ucena.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Navijač na prvoj zvaničnoj utakmici selekcije tzv. Kosova

Naime, kako se bliži meč zakazan za 31. mart u Sevilji, tako je ova utakmica počela da izbija u prvi plan jer Španci ne priznaju samoprogalšenu nezavisnost južne srpske pokrajine, pa su nameravali da, kad već igraju meč s tamošnjom ekipom, to „upakuju“ u paket u kome se rivala naziva „ekipom sa teritorije Kosova“, zatim ne bi bilo puštanja nikakve himne gostiju, zastava suparnika ne bi stajala uz špansku, i tako redom.

Gosti su, naravno, reagovali saopštenjem u kome su pozvali nadležne fudbalske institucije da „Špance dozovu pameti“, i – dan kasnije, „dozvali su se“. A kako prištinski portal „Reporteri“ piše, za to je krivo „povlačenje za uši“ od strane UEFA i FIFA.

Kako taj medij nije imao detaljne informacije osim takvog opisa, tek kada se malo konkretnije „zagrebe ispod površine“ u Španiji – uspe da se nađe neki konkretniji podatak. Nisu njime hteli da se bave najveći tamošnji sportski listovi, poput „Marke“ i „Asa“, ali jeste „El Konfidensijal“. I, oni i potvrđuju da je do promene prvobitnog stava došlo upravo ucenom od strane evropske i svetske kuće fudbala.

Navijači tzv. Kosova na prvoj utakmici te ekipe od samoproglašavanja nezavisnosti

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Navijači tzv. Kosova na prvoj utakmici te ekipe od samoproglašavanja nezavisnosti

Naime, taj list ističe da se nije prvi put desilo da ucenom Španija bude dovedena u „mat poziciju“, jer je 2018. u novembru Međunarodni olimpijski komitet zapretio Špancima da će biti izbačeni iz svih takičenja ako nastavi da stvara prepreke za učešće sportista sa Kosova.

„Sada su FIFA i UEFA te koje obaraju prvobitni španski stav, terajući Špance da ‘progutaju’ prikazivanje svih kosovskih nacionalnih simbola u Sevilji“, piše „El Konfidensijal.

Taj medij naglašava da je, zbog pomenutih pritisaka svetskih sportskih organizacija, „na mala vrata već rađeno nešto slično, jer su (pomenuti) simboli isticani i na Svetskom prvenstvu za rukometaše do 21 godine starosti u Galiciji“, ali da će „sada uslediti korak više, jer se radi o seniorskim i to fudbalskim reprezentacijama, koje žele na FIFA Svetsko prvenstvo“.

„Španija je uvek imala svoj jasan stav prema Kosovu, čak je ulagala i veto na neke deklaracije Evropske Unije po tom pitanju, a sve zbog toga što, znamo to svi, način na koji je Kosovo, samoproglašenjem, steklo svoju nezavisnost od Srbije 2008, to bi moglo da posluži kao argument za Kataloniju ili Baskiju. Ipak, Španija je ostala usamljena u svom krstaškom pohodu, jer je u Evropi podržavaju samo Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka, a njeni vetoi su počeli da dosađuju međunarodnoj zajednici. Uz pomenuto upozorenje MOK-a, koje je, zapravo bila otvorena pretnja, UEFA je već oduzela Španiji U-17 turnir zbog odbijanja da se prikaže zastava tzv. Kosova. Od tada, Španija počinje da omekšava svoj stav po ovom pitanju“, zaključuje „El Konfidensijal“ ovoj priči o uceni od strane UEFA i FIFA, odnosno, kako to sami novinari ovog lista nazivaju potez Međunarodnog olimpijskog komiteta, moglo bi se reći – pretnji.

Video: Navijači Zvezde pevaju na administrativnom prelazu Jarinje

Source link

Slicni artikli

Top