You are here
Home > Fudbal > KRAJ JEDNE ERE! Marakana menja ime!

KRAJ JEDNE ERE! Marakana menja ime!


Došao je trenutak i za veliku promenu.

Čuveni brazilski stadion Marakana u Rio de Žaneiru dobiće novo ime.

Ni do sada „Marakana“ nije bio zvaničan naziv, već „Stadion Mario Filjo“, u čast novinara koji se zdušno zalagao za građenje čuvenog objekta 40-ih godina prošlog veka, a od sada će se slavni stadion zvati „Kralj Pele“, u slavu najpoznatijeg brazilskog fudbalera svih vremena.

Edson Aranted do Nascimento Pele, 80-godišnjak koji ima status fudbalskog božanstva u Brazilu, dao je svoj jubilarni hiljaditi gol u karijeri upravo na „Marakani“, igrajući te 1969. za Santoš protiv Vasko da Game.

„Ova promena naziva će biti dostojan omaž čoveku koji je širom sveta prepoznat po njegovoj brazilskoj fudbalskoj zaostavšitni i za sve što je uradio za našu zemlju“, prenose lokalni mediji reči jednog od zagovornika ove ideje koja će se sprovesti u delo ako je „aminuje“ guverner Rija.

Međutim, postoje tu i neke kontroverze oko novog imena stadiona na kome su se igrala finala Mundijala 1950. i 2014, a i održala svečana ceremonija otvarnaja zasad poslednjih modernih Olimpijskih igara, 2016. godine.

Promena imena Marakane, koju tako većina Brazilaca zove zbog kraja u kome se nalazi, nema baš apsolutnu podršku.

Jedni tvrde da je Filjo zaslužniji od Pelea za konkretno taj sportski objekat, a drugi da bi ime stadiona trebalo da bude po nekome ko je iz Rija, a ne po ličnosti koja je iz druge brazilske savezne države – Pele je, naime, rođen u Minas Žeraisu, a pritom je proveo veći deo života u Sao Paulu.

Foto: Antonio Lacerda / EPA;

Marakana

U svakom slučaju, „Kralj Pele“ će po svoj prilici odmeniti ime „Mario Filjo“, tako da nova era čuvenog stadiona – počinje.

VIDEO: Redak snimak – Ovako je na terenu izgledao Pele

Source link

Slicni artikli

Top