You are here
Home > Košarka > Ovo je razlog zašto je Šek urlao „ŠUTNI TO ‘IĆ’“! Na ovom Ol-staru Jokić, Dončić i Vučević

Ovo je razlog zašto je Šek urlao „ŠUTNI TO ‘IĆ’“! Na ovom Ol-staru Jokić, Dončić i Vučević


Nikola Jokić je u noći između nedelje i ponedeljka treći put u karijeri bio učesnik Ol-star meča NBA lige, ovaj put kao startni centar Zapada.

Naš reprezentativac, koji igra sezonu snova, tako je postao prvi srpski igrač, koji je izabran u startnu petorku meča svih zvezda, a još jedna zanimljivost vezana je za legendu naše košarke Vlada Divca.

Naime, pre 20 godina, na Ol-Star meču u Vašingtonu, Vlade Divac je imao čast da postane prvi košarkaš iz Evrope, koji nije išao u srednju školu ili studirao u Sjedinjenim Američkim Državama, a da je zaigrao na utakmici zvezda NBA lige!

Nakon Divca, “originalni” Evropljani su upisali 51 nastup na Ol-Star utakmicama.

Prvi Evropljanin koji je započeo utakmicu svih zvezda u startnoj petorci bio je Janis Adetokumbo 2017. godine. Grk je starter već petu godinu zaredom. Osim njega to je pošlo za rukom i Luki Dončiću 2020. i ove godine, kao i Nikoli Jokiću.

Evropa je dobila prvog MVP-a lige 2007. godine, kada je to najveće individualno priznanje pripalo Dirku Novickom, da bi posle toga Adetokumbo ponovio dostignuce Novickog 2019. i 2020. godine.

Legendarni Šakil O’Nil juče je “vikao” “šutni to ‘ić’” misleći na Nikolu Vučevića, a posle je pomenio mnogo “vićeva” uključujući i Predraga Stojakovića.

I Peđa je imao sjajnu Ol-star karijeru: 2001. godine, nakon što je sa Amerikankom Ruti Bolton-Holifild trijumfovao u takmičenju “tu-bol”, bio je drugi u šutiranju trojki iza Reja Alena.

Srpska „haubica“

Ipak, već sledeće godine Stojaković je bio pobedio u šutiranju trojki na Ol-star meču, a u finalu je bio bolji od Veslija Persona.

– Pre godinu dana bio sam drugi. Sada sam sve naplatio – rekao je tada Stojaković, dodajući da njegov prevashodni cilj, ipak, nije bila pobeda već da je došao da se dobro provede.

Godine 2003. Predrag Stojaković odbranio je titulu prvog šutera “trojki” na planeti, pošto je opet bio bolji od Veslija Persona.

Lista Evropljana koji su igrali na NBA Ol-star meču

– Dirk Novicki (14)

– Pau Gasol (6)

– Toni Parker (6)

– Janis Adetokumbo (5)

– Nikola Jokić (3)

– Predrag Stojaković (2)

– Luka Dončić (2)

– Nikola Vučević (2)

– Domantas Sabonis (2)

– Rudi Gober (2)

– Zidrunas Ilgauskas (2)

– Andrej Kirilenko (1)

– Mehmet Okur (1)

– Goran Dragić (1)

– Vlade Divac (1)

– Kristaps Porzingis (1)

VIDEO: Životna priča Peđe Stojakovića

Source link

Slicni artikli

Top