You are here
Home > Fudbal > Navijači Partizana ne zaboravaljaju druga koji je poginuo na čuvenim demonstracijama, priča o njemu i danas TERA SUZE NA OČI

Navijači Partizana ne zaboravaljaju druga koji je poginuo na čuvenim demonstracijama, priča o njemu i danas TERA SUZE NA OČI


Pristalice Partizana obeležile su tri decenije od pogibije navijača ovog kluba Branivoja Brane Milinovića.

Navijači „parnog valjka“ su blizu mesta gde je Milinković izgubio život tokom demonstracija koje je organizovao SPO 9. marta 1991. godine još pre tri godine nacrtali mural.

Milinković je tada kao 17-godišnjak bio među demonstrantima koji su se okupili kod „Londona“, kad je na njih otvorena vatra sa ugla Kneza Miloša i Admirala Geprata.

Pet osoba je pogođeno tom prilikom, a Milinović je jedini podlegao povredama.

– 9. Mart 1991. 15:55 – Grupa od pedesetak milicionara stacioniranih na uglu ulica Admirala Geprata i Kneza Miloša poteže automatsko oružje i puca rafalnim i pojedinačnim hicima prema demonstrantima kod „Londona“.

Pogođeno je pet građana. Jedan od njih, sedamnaestogodišnji Branivoje Milinović, zadobio je smrtonosnu prostrelnu ranu.

– Voleo je pank, Irsku, Alana Forda, Vrisak Generacije, The Pogues, Partizan, Grobarstvo, svoj šmekerski izbledeli sivi 501, knjige, basket, pisanje pesama, istoriju, porodični odlazak biciklama na Adu nedeljom ili jamb, vopi, svoj kraj, ljude, gigantskog Irskog centarfora Tonija Kaskarina čijim je sličicama sa SP-a 1990-te izlepio gotovo cela vrata lokalne birtije.

Bio je dobar, pošten, iz fine porodice, pun ideala, alternativac i buntovnik, kao i nadprosečno inteligentan. Naravno, i klinac. To i velika pamet koju je posedovao nikako nije moglo da mu pomogne u vremenu koje je dolazilo. Zato je, valjda, i „prvi pao“.

Kao da je znao da mora da pročita knjiga, posluša muzike, odgleda predstava, pogleda PFC-a u 17 godina svoga života jer će mu pećinska gamad oduzeti budućnost..

Nikad prežaljen! Nikola

Na mestu gde su ga ubili (današnji Irish pub) svake godine 9.Marta u njegovu čast se pušta The Pogues.

Branivoje Milinović (1974-1991) R.I.P.

P.S. Da se ne zaboravi i nikad ne oprosti, navodi se na stranici „Grobarski treš romantizam“.

Video: Mitrović u svlačionici Partizana

Source link

Slicni artikli

Top