You are here
Home > Fudbal > Anjeli najavljuje konačnu formu nove Lige šampiona, menjao bi FFP i da elitni klubovi ne kupuju igrače jedni od drugih

Anjeli najavljuje konačnu formu nove Lige šampiona, menjao bi FFP i da elitni klubovi ne kupuju igrače jedni od drugih

Portal logo


Dogovor o novoj “idealnoj” Ligi šampiona je neizbežan. To su reči Andree Anjelija, predsednika Evropske asocijacije klubova. Prvi čovek Juventusa se zalaže za proširenje Lige šampiona i pravljenjem reforme na vrhunskom nivou koja bi smanjila broj utakmica koje na godišnjem nivou u domaći okvirima odigraju engleski klubovi. Ideja je i zabrana transfera između elitnih klubova.

21.00: (1,55) Juventus (4,00) Porto (6,25)

Očekuje se da će Uefa usvojiti plan za proširenje koji podrazumeva 36 timova, od kojih će svaki odigrati po deset utakmica u grupnoj fazi. Reč je i o takozvanom “Švajcarskom sistemu” koji bi klubove iz svih grupa objedinio u jednu tabelu. Sprovođenje u delo ovakvog plana bi potpuno ugušilo glasine o Superligi Evrope, a to je nešto što je Anjeli uvek želeo da izbegne.

“Mislim da smo veoma blizu mojoj idealnoj Ligi šampiona, mislim da je švajcarski sistem divan”, rekao je Italijan i odmah nastavio: “Mislim da će otvoriti mnoge mogućnosti svim učesnicima. Omogućava im veće šanse za nokaut fazu, koja je esencija ovog takmičenja. Vrlo smo blizu novom formatu, možda nas deli samo par nedelja.”

Dugo nije bilo zajedničkog jezika sa Uefom.

“Već duže vreme namera mi je da pronađemo rešenje sa kojim se Uefa slaže. Imali smo nesuglasice sa Aleksom (Aleksandar Čeferin, prim. aut.) na jesen zato što smo želeli da pronađemo ravnotežu između kontinentalnih i domaćih takmičenja. Cilj je imati izbalansiran takmičarski pejzaž”, rekao je Anjeli.

Anjeli, čija organizacija predstavlja 246 klubova širom Evrope uključujući devet premijerligaša, zalaže se za da kalendar domaćih takmičenja zauzima ne više od dve trećine svake sezone. Premijer liga je protiv novog ruha Lige šampiona upravo jer se kosi sa njenim kalendarom, ali Anjeli veruje da će i tako velika i moćna takmičenja poput Premijer lige, u jednom momentu morati da pristanu na kompromis.

“Kada se osvrnemo na prošlost, Liga šampiona je imala četiri utakmice više nego što je danas slučaj. Ravnoteža koju želimo da postignemo je da evropska takmičenja nose sa sobom jednu trećinu ukupnog brojka utakmica, a domaća dve. Prostim gledanjem na kalendar zaključujemo da Engleska ima maksimum od 53 meča. Ako ne grešim, Nemačka ima 43, kao i Italija“, pojašnjava Anjeli.

Ako plan bude brzo usvojen, u šta je Anjeli ubeđen, takmičenje neće zaživeti u novom formatu pre 2024. godine. Za to vreme pokušaće da sprovede još jednu reformu. Želi da okonča finansijski fer-plej (FFP) u trenutnom obliku, odnosno da se preispituje ukupan bilans stanja, a ne godišnja potrošnja i zarada. Takođe je razgovarao sa ostalim članovima Evropske asocijacije klubova da se uspostavi novi sistem transfera po kojem klubovi koji igraju Ligu šampiona neće moći da kupuju igrače jedni od drugih, već da se okrenu niže rangiranim klubovima.

Source link

Slicni artikli

Top