You are here
Home > Tenis > Ni Nole NIJE MOGAO DA VERUJE! Pogledajte kakav poklon je Novak Đoković dobio u Srbiji za obaranje Federerovog rekorda! /FOTO/

Ni Nole NIJE MOGAO DA VERUJE! Pogledajte kakav poklon je Novak Đoković dobio u Srbiji za obaranje Federerovog rekorda! /FOTO/


Novak Đoković je u čast obaranja svetskog rekorda po broju sedmica na vrhu ATP listi, koji je do danas bio u vlasništvu Rodžera Federera, dobio neverovatan poklon u Beogradu.

Naime, veliki mozaik od teniskih loptica sa likom najboljeg tenisera sveta, prvi takvog tipa u svetu, osvanuo je danas na platou Teniskog centra Novak na Dorćolu. Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8m, a površinu od 10 kvadratnih metara ispunjava 2177 teniskih loptica. Povod rada pod nazivom #2177, koji je stvorio arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj dana na prvom mestu ATP liste.

Radovi na portretu od loptica trajala su tri dana, od četvrtka sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutro postavljena poslednja loptica u mozaik. Sve vreme se pazilo na detalje brižljivo osmišljenog dizajna, jer je svaka od loptica imala specifičnu šaru, boju i mesto u instalaciji, kako bi rad bio skroz spreman za dan kojim Đoković ponovo ulazi u istoriju belog sporta.

Novak Đoković

Foto: Soultime media / Promo

Novak Đoković

“Loptice su su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko”, govori Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada.

Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.

„Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnosti sporta…čine ga istinskim herojem.“

Andrej Josifovski ispred velikog portreta od loptica kojima je nacrtao lik Novaka Đokovića na Dorćolu

Foto: Soultime media / Promo

Andrej Josifovski ispred velikog portreta od loptica kojima je nacrtao lik Novaka Đokovića na Dorćolu

Autor ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Novaku Đokoviću.

„Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana sporta koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste, isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A upravo to mu se ne prašta, jer sport je odavno prestao da bude samo sport i time umetnik završava svoju misao.“

Novak Đoković i Andrej Josifovski

Foto: Soultime media / Promo

Novak Đoković i Andrej Josifovski

Sve je bilo lakše kada se pravljenju instalacije, vezanih očiju, pridružio i Novak. Pijanista i Nole, ukrstili su tada na teniskom terenu sprej i reket, a ono što je nastalo ostaje kao jedinstven zalog kulturnoj baštini regiona.

Da bi ovaj projekat od ideje stigao do realizacije pomogao je ceo tim ljudi, počev od Jelene Đoković koja je organizovala sve što je bilo potrebno autoru za rad, preko Novak Đoković Fondacije, Soultime medija tima, Teniskog centra Novak i svih drugih koji su učestvovali.

Novak Đoković

Foto: Soultime media / Promo

Novak Đoković

Kao nastavak ovakvog jednog projekta, mogu se očekivati već najavljene saradnje na jačanju umetnosti i kulture i podizanju svesti o njihovom značaju.

VIDEO: Svi šampionski poeni Novaka Đokovića

Source link

Slicni artikli

Top