You are here
Home > Fudbal > Zvezdaši su mu VEČNO zahvalni na „najlepšoj pesmi ikada“! Sanja Ilić je preminuo, ali će zauvek ostati u srcima svih koji vole crveno-belo!

Zvezdaši su mu VEČNO zahvalni na „najlepšoj pesmi ikada“! Sanja Ilić je preminuo, ali će zauvek ostati u srcima svih koji vole crveno-belo!


Naime, osnivač grupe „Balkanika“ ostaće upamćen po tome da je komponovao himnu Sportskog društva Crvena zvezda, čuvene taktove na pesmu Ljubivoja Ršumovića „Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele“.

Ilić je jednom prilikom i otkrio kako je došlo do nastanka najčuvenije pesme Crvene zvezde koja je u najsjajnijoj sezoni fudbalskog kluba puštana pre svake utakmice Kupa evropskih šampiona, a naravno i mnogo puta kasnije.

– Napravio sam tada jednu navijačku pesmu, jednu zaista onako srčanu, za bodrenje fudbalera, bili su svi iz tog kluba navijača, iz tog njihovog odbora i izabrali da to bude navijačka pesma za Crvenu zvezdu – prisetio se Ilić kako je sve krenulo.

Ipak, od navijačke pesme Fudbalskog kluba, došlo se do toga da se komponuje himna celokupnog Sportskog društva.

– Međutim, posle toga, Dragan Džajić je bio direktor i ne znam ko još, dogovorili su da od te pesme napravimo navijačku himnu Sportskog društva Crvena zvezda, pa je Ršumović došao i napravio tekst, da bi pesma mogla da se peva i kad su žene i muškarci u pitanju. Malo su razblažili celu pesmu, više to nije bilo to, nije to bila više navijačka pesma. „Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele“, to nije bio uopšte smisao moje ideje za navijačku pesmu.

Nije žalio Sanja, kako kaže, jer je upravo zbog pesme koju je komponovao bio u prilici da nastupa pred krcatom Marakanom pred meč Kupa Evropskih šampiona.

– Ali dobro, doživeo sam nešto što sam retko kad doživeo posle toga. Stadion Zvezde, koji je primao 90.000 gledalaca i svi su stajali, bio je pun. Ogroman hor KUD-a i ja kao dirigent, smo nastupili pred utakmicu sa Dinamom u onom paklu. Svirali smo i otpevali pesmu, a ja sam prvi put u životu čuo taj huk sa tribina – ispričao je Sanja, a preneo Telegraf.

Čuvena himna nebrojeno puta je izvođena pre utakmica fudbalera Zvezde i za mnoge je najbolja zvezdaška pesma ikada.

VIDEO: Ibrahimović i Mihajlović zapevali na Sanremu

Source link

Slicni artikli

Top