You are here
Home > Košarka > Košarkašice Srbije nestvarno nokautirale Litvaniju u kvalifikacijama za Evrobasket!

Košarkašice Srbije nestvarno nokautirale Litvaniju u kvalifikacijama za Evrobasket!


Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na izuzetno impresivan način je završila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo: deklasirala je Litvaniju u Istanbulu sa čak 35 razlike – 96:61 (26:18, 34:15, 22:11, 14:17), time i osigurala da bude u prvom šeširu na žžrebu za završni turnir u ŠŠpaniji i Francuskoj.

Srbija je iz grupe E već obezbedila plasman posle dve ostvarene pobede protiv Turske i jedne protiv Litvanije, ali izabranice Marine Maljković ne da nisu olako shvatile svoj zadatak, već su selekciju iz „druge zemlje košarke“, što subotnje suparnice svakako jesu, potpuno nadigrale.

Jer, da su naše bolje od Litvanki znalo se i nakon prvog međusobnog duela u ovom takmičarskom ciklusu, ali tih 82:71 za Srbiju u novembarskom okršaju ne može ni da se poredi sa onime što se sada dogodilo.

Foto: FIBA / Promo

Naša reprezentativka Ivon Anderson na meču Srbija – Litvanija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za košarkašice

Od samog početka naše su pokazale da su rešene da „zgrome“ svoje suparnice, a naročito se to videlo u drugoj deonici, koju je četa Marina Maljković dobila sa 19 razlike, stigavši do nestvarnih 60:33. Međutim, na tome nisu stale srpske reprezentativke.

Narasla je prednost i do +41 (85:44), poigravale su se naše košarkašice sa Litvankama, pa je umesto svih ostalih dilema ostala samo ona – s kojom će razlikom biti okončana ova lekcija.

Ana Dabnović na defanzivnom zadataku na meču između ženskih košarkaških reprezentacija Srbije i Litvanije

Foto: FIBA / Promo

Ana Dabnović na defanzivnom zadataku na meču između ženskih košarkaških reprezentacija Srbije i Litvanije

A do konačnih 35 razlike Srbiju su predvodile Jelena Bruks i Aleksandra Crvendakić sa po 15 poena, dok su Ivon Anderson i Jovana Nogić ubacile po 13, a trio Ana Dabović – Nevena Jovanović – Tina Krajišnik po devet.

Naše su pritom dale deset trojki iz 24 pokušaja (41,7% uspešnosti dalekometnog šuta), odnos asistencija dovoljno govori o boljoj timskoj igri (26:14), a uz 13 izgubljenih lopti reprezentativke Srbije su neverovatnih 35 puta naterale svoje rivalke da pogreše na ovom meču, što se, poput konačnog rezultata, ne pamti u istoriji duela ove dve selekcije.

Kod Litvanije, koja je prvak Evrope u ženskoj konkurenicji bila 1997, a poslednji put na kontinentalnom šampionatu nastupila 2015. kada je zauzela osmu poziciju, bolje od ostalih bile su Šulske sa 15 i Nacickaite sa 13 poena.

Pre ovog meča, plasman na Eurobasket pored Srbije, domaćina Francuske i ŠŠpanije, obezbedile su i selekcije Slovenije, ŠŠvedske, Bosne i Hercegovine, Belgije i Hrvatske. Na šampionatu će igrati 16 ekipa.

VIDEO: Košarkašice i bebe

Source link

Slicni artikli

Top