You are here
Home > Atletika > „PREOSTAJE DA JE BOG POGLEDA…“ Legendarna Vera Nikolić reanimirana, sada je u komi, sin otkrio tužne detalje životne borbe velikana atletike

„PREOSTAJE DA JE BOG POGLEDA…“ Legendarna Vera Nikolić reanimirana, sada je u komi, sin otkrio tužne detalje životne borbe velikana atletike


Legendarna srpska atletičarka Vera Nikolić Ćasić doživela je moždani udar i zbog toga je u indukovanoj komi.

Jedina srpska seniorska svetska rekorderka u atletici, nekada i dvostruki prvak Evrope na 800 metara, doživela je pucanje aneurizme u četvrtak, 28. januara, što je prvo dovelo i do srčanog zastoja, preneli su beogradski mediji.

Njen sin Dejan Ćasić, takođe atletičar, sada advokat, rekao je za „Sportski žurnal“ da je Veri pozlilo u Kruševcu i da je odmah prebačena u Beograd, gde je reanimirana i operisana na Neurohirurškoj klinici Kliničkog centra Srbije, te da je od tada u indukovanoj komi.

Foto: Vera Nikolić / Privatna arhiva

Vera Nikolić sa porodicom

„Telo moje majke nije naviklo na pasivnost, ležanje, pa se u plućima pojavio tromb, ne može sama da diše. Zbog embolije je na veštačkim plućima, mehaničkoj ventilaciji. Preostaje da je Bog pogleda, pa da se digne“, rekao je Ćasić i napomenuo da njegova majka od ranije ima i tri stenta.

Vera Nikolić je rođena 1948. godine u Grabovici, a 1966. proglašena je najboljim sportistom Jugoslavije, još četiri puta i najboljom sportistkinjom.

Vera Nikolić

Foto: Slaviša Milenković / RAS Srbija

Vera Nikolić

Vera Nikolić je septembra 1966. godine, sa nepunih 18 godina, osvojila zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u Budimpešti. To je bila prva zlatna medalja na evropskim atletskim prvenstvima za Jugoslaviju. Te godine proglašena je i za najbolju sportistkinju Jugoslavije. Jula 1968. godine Vera je u Londonu postavila svetski rekord na 800 metara sa rezultatom 2.00,5. Njen rekord je oborila 1971. godine Nemica Hildegard Falk. Nakon neuspeha na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine (morala da odustane), osvojila je bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope u Atini 1969. godine, a potom i zlatnu u Helsinkiju 1971. godine.

Video: Ima 84 godine i trenira atletiku

Source link

Slicni artikli

Top