You are here
Home > Odbojka > ODBOJKAŠKI PRESEDAN! Neće se igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, evo KAKO će biti određeni učesnici!

ODBOJKAŠKI PRESEDAN! Neće se igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, evo KAKO će biti određeni učesnici!


Svetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će na 19. šampionat planete u konkurenciji odbojkašica, koje će se odigrati 2022. u Holandiji i Poljskoj i na 20. prvenstvo sveta za odbojkaše (Rusija, od 26. avgusta do 11. septembra te godine), igrati po 24 reprezentacije i da neće biti kvalifikacija na osnovu odluke Administrativnog odbora FIVB-a.

Direktan plasman na oba prvenstva obezbedili su svetski šampioni, Srbija kod dama i Poljska kod muškaraca, kao i domaćini takmičenja, Holandija i Poljska, odnosno Rusija.

Plasman će, u obe konkurencije izboriti po dve selekcije sa kontinentalnih šampionata 2021. koji se nisu plasirali do tog trenutka.

Odbojkaške lopte

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Odbojkaške lopte

Ukoliko prva tri mesta na EP 2021. u konkurenciji odbojkašica zauzmu Srbija, Holandija i Poljska, plasman na SP 2022. će izboriti naredne dve selekcije po plasmanu. Ista situacija je u konkurenciji odbojkaša ako su na prve dve pozicije Rusija i Poljska.

Plasman na šampionat sveta 2022. u konkurenciji odbojkašica će pored Srbije, Holandije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 11 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na Svetsko prvenstvo.

Učešće na Svetskom prvenstvu 2022. u konkurenciji odbojkaša će pored Rusije, Poljske i 10 selekcija sa kontinentalnih prvenstava izboriti i još 12 reprezentacija sa FIVB rang liste po završetku reprezentativnih takmičenja u 2021. koje se nisu nisu kvalifikovale na šampionat planee.

FIVB je saopštio da će odbojkaši utakmice na SP igrati u 10 gradova: Moskvi, Sankt Peterburgu, Kalinjingradu, Krasnojarsku, Kazanju, Jekaterinburgu, Ufi, Novosibirsku, Kemerovu i Jaroslavlju.

Na jubilarnom, 20. prvenstvu sveta u konkurenciji odbojkaša 24 ekipe će biti podeljene u šest grupa sa po četiri tima. Mečevi 1. faze će se igrati od 26. do 29. avgusta. Plasman u drugu fazu izboriće 16 ekipa, po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i 4 najbolje trećeplasirane ekipe, koje će formirati četiri grupe sa po četiri tima, a mečeve će igrati od 2. do 4. septembra. Plasman u I3. fazu, koja uključuje i polufinalne i mečeve za plasman, izboriće šest selekcija – pobednici grupa i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije, koje će igrati od 7. do 11. septembra.

Video: Ronaldinjo igra odbojku u zatvoru

Source link

Slicni artikli

Top