You are here
Home > Odbojka > TUŽNA VEST ZA SRPSKU ODBOJKU Preminula legenda Jugoslavije koja je sa reprezentacijom ispisala ISTORIJU, bio je tehničar na koga su se ugledale generacije!

TUŽNA VEST ZA SRPSKU ODBOJKU Preminula legenda Jugoslavije koja je sa reprezentacijom ispisala ISTORIJU, bio je tehničar na koga su se ugledale generacije!


Bogoljub Stojmirović, nekadašnji odbojkaški reprezentativac, preminuo je u 93. godini.

Pre dva dana preminuo je član sjajne generacije jugoslovenskih odbojkaša. Kapiten Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije inženjer Bogoljub Stojmirović. Pridružio se Branku Stefanoviću, Banetu Milosavljeviću, Voji Milanoviću, Branku Lužaninu, Ivanu Popoviću… asovima Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, koji su na prvenstvu Evrope u Bukureštu, 1955. godine prvi put pobedili neprikosnoveni Sovjetski Savez i domaćina Rumuniju, i bili na domak osvajanja bronzane medalje.

Prva postava-Milosavljevic, Stojimirovic, Skerbinjek, Popovic, Mikina i Budisin

Foto: Odbojkaški savez Srbije / Ustupljene fotografije

Prva postava-Milosavljevic, Stojimirovic, Skerbinjek, Popovic, Mikina i Budisin

Stojmirović je u Crvenoj zvezdi igrao smečera, a u reprezentaciji Jugoslavije tehničara. I svakako je bio najbolji tehničar, pre pojave Zorana Petrovića i Nikole Grbića.

Bogoljub Stojmirović sa suprugom Gordanom (Tkačuk), sa sinom Goranom i snajom Ljiljanom osvajao je i titule prvaka Jugoslavije i trofeje Kupa, ali je bio sjajan na još jednom polju: postao je vrhunski graditelj hidrocentala: Đerdap, Bajina Bašta, Kokin Brod i Ibar – Lepenac… Bogoljub i snaja Ljiljana igrali su u Crvenoj zvezdi, a sin Goran i supriuga Gordana u Partizanu. U to vreme odnosi izmedju ova dva kluba bili su na vrhuncu.

Reprezentacija Jugoslavije

Foto: Odbojkaški savez Srbije / Ustupljene fotografije

Reprezentacija Jugoslavije

Ako znamo da je njegova sestričina Beba Marković igrala u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji Jugoslavije, Stojmirovići su porodica sa najviše reprezentativaca u našoj zemlji. Jednom odbojkaš – uvek odbojkaš.

Po završetku sportske i graditeljske karijere nastavio je druženje sa bivšim drugarima sa odbojkaških terena skoro do poslednjeg dana, evocirajući uspomene iz tih prohujalih odbojkaških vremena. – napisao je u nekrologu Petar Stanišić, nekadašnji odbojkaški reprezentativac.

VIDEO: Srpski odbojkasi doputovali u Beograd

Source link

Slicni artikli

Top